Manifestació i pencarta del Correllengua, 2007
Fa 10 anys que es va celebrar el Correllengua a Sants, Hostafrancs i la Bordeta, concretament el 2000. Aleshores, la Coordinadora d'Associacions per la Llengua Catalana (CAL) i altres entitats seguien conscients de les amenasses en contra la llengua i la cultura catalanes des del Tractat dels Pirineus i el Decret de Nova Planta, que seguien després de la transició espanyola: la centralització a Madrid, la imposició del castellà als serveis públics (com en l'educació...), les normes de la Unió Europea, ...
Aleshores, es volia fer conèixer el català com una llengua vehicular i pública a través de mogudes lúdiques arreu dels Països Catalans, sobretot al Principat i el Principat Nord; també com un punt de connexió amb la resta de cultures.
El 2000, les veïnes i veïns d'aquests barris, que ja venien de tradició lluitadora per al català com element públic i integrant, també volien fer arribar el Correllengua, obert a tothom, tant dels barris com de fora. Aleshores, també es va crear una secció de la CAL, que es troben al Centre Social, al carrer Olzinelles, per fer realitat i un pas més per gaudir d'aquesta festa.
També hi ha donat suport altres col·lectius populars i reivindicatius santsencs i bordetans, com el Casal Independentista, els bastoners, la colla castellera Borinots, entitats educatives i culturals: esplais i escoltes, corals; fins i tot, gent d'altres pobles oprimits per l'imperialisme. Fins i tot, la Plataforma pel Dret de Decidir...
Els llocs més importants són a la Plaça de Sants, la plaça Bonet i Muixí, la Carretera, l'Espanya Industrial i les Cotxeres; o llocs més concrets: espais socials (Sant Medir, Can Vies...).
S'han fet xerrades, fires i exposicions d'entitats, recollides de firmes, activitats i jocs populars, obres de teatre o accions reivindicatives i actes, per a totes les edats. Entre altres coses, també s'ha mostrat la necessitat de recuperar espais abandonats.
Però el més important ha estat l'acte oficial del correllengua, la muntada del trencaclosques dels Països Catalans i la manifestació unitària pel carrer de Sants, on hi participen els diables, els castellers (amb el seu pilar), senyeres i estelades; on també hi participen els nens; al davant hi sobresurt la pencarta.