dimecres, 18 de febrer del 2009

La Calçotada Popular

Una llegenda explica que els calçots van ser descoberts al segle XIX per Xat de Benaiges, un pagès de Valls. Són els grills de les cebes blanques tornats a conrear per coure a la flama. El primer lloc on en van fer era al Mas Bou. Al segle XX, va passar a un menjar habitual i, sobretot, a partir dels anys 60 es va tornar a recuperar.



















Aquest 1 de març, farà 22 anys que es va celebrar la primera calçotada popular a Sants. Organitzada pels col·lectius de l'Esquerra Independentista (MDT, JIR, Maulets...), encara minoritària i en clandestinitat, però conscient de la lluita revolucionària per defensar els drets populars i socials dels Països Catalans i, alhora, frenar la repressió policial del moment en contra els moviments socials i els plans capitals aprovats pels governs espanyols del PSOE i CiU. Al marge de les oficials o veïnals recolzades per l'ajuntament o entitats polítiques o capitals.
Des d'aleshores, aquests últims anys, en evolucinar les lluites de l'EI a Sants, també ha crescut i motivar-hi gent per col·laborar-hi, i ha passat a ser una de les més conegudes a Barcelona i el Principat.

La plaça de Sants i el seu voltant és un espai adequat per fer-ho, com també els pregons de lluita per un dels fundadors del Casal Independentista, les festes populars amb els balls de gegants i gralles i la música constant pels altaveus.
Però el què es destaca més és el concert al final, on han actuat diferents cantautors o grups compromesos en la lluita, com Josep M. Cantimplora, Belda i els Badabadocs o Txarramequ Tiquis Miquis.

És un moment de trobada tant dels joves com de grans, com fins i tot, hi ha festa a tot arreu.

6 comentaris:

Red Zeppelin D3 ha dit...

Hola

Jordi Bonvehí i Castanyer ha dit...

Bon article el dels calçots Joan, celebro que tornis a postejar al teu bloc!

Red Zeppelin D3 ha dit...

Ja veus. Tornant aquí, però ho he fet perquè m'has amimat tu. Si no, seguitia a part.

Jordi Bonvehí i Castanyer ha dit...

es important seguir amb les histories...

per cert un nou bloc que ens obra les portes:

http://www.aliesmataro.blogspot.com

Red Zeppelin D3 ha dit...

Benvinguts al bloc Lorien.

Red Zeppelin D3 ha dit...

Avui m'han fet l'entrevista.