dimarts, 3 de març del 2009

Històries santsenques al Diari de Barcelona.

Fa dues setmanes, em va escriure la Maria Font del Diari de Barcelona, que s'havia mirat el meu bloc i em, demanava si em podia entrevistar per penjar-ho a un espai on es parla dels diferents bloggers de Barcelona.
De fet, vam quedar a les 10 del matí al costat del drac a l'entrada del Parc de l'Espanya Industrial i vam anar cap a la plaça Osca, com un dels espais emblemàtics del barri i bastant a veure amb el bloc, com també és un punt de trobada dels joves i els moviments socials del barri, i amb força història durant el segle XX i, al mateix temps, serà un dels espais futurs del barri.
http://www.diaridebarcelona.cat/districtes-diari-de-barcelona.php?districte=santsmontjuic

La idea la vaig agafar d'un col·lega de la facultat, també de l'EI, que és de Manresa, que en tenia un d'història sobre el seu lloc "Històries manresanes". I d'aquí, vé el nom d'històries santsenques, però tampoc se'm van acudir altres idees més vives, com Història o Històries de Sants, Memòria de Sants (com el d'un amic meu) també parlant de barris veïns, que han estat més lligats, com la Bordeta, Hostafrancs, o espais menys destacats, com Port o la Marina. Fins i tot, del Poble Sec, els barris de Montjuïc o el què actualment seria l'esquerra de l'Eixample (l'Hospital Clínic). Tristament, alguns d'aquests territoris o espais havien depengut de Sants per interessos de poder de l'ajuntament entre altres temes. Però la meva intenció de parlar-ne és bàsicament pel tema de ser barris veïns que, tot i conflictes o rivalitats, també s'han desenvolupat per sí mateixos, amb la seva gent que ha seguit lluitant per les seves necessitats i els seus drets.

En el cas de Sants, la seva història té dues etapes marcades. La primera,. entre els segles XI i XVIII, on parlem d'un nucli rural i la gent vivia de tasques agràries tot i haver-hi el poder de l'Església i la noblesa; mentre que la segona, els segles XIX i XX, es dóna en una societat industrial amb el Vapor Vell i l'Espanya Industrial, que tot i moure infraestructures per interessos dels empresaris, els veïns en serien les víctimes de l'explotació laboral i els perjudicaria greument els seus espais o els seus camins de comunicació. Alhora, eren més conscients de la seva situació precària i havien d'organitzar-se per defensar la seva dignitat com a treballadors i veïns del barri des de moviments obrers. Al mateix temps, també apareixerien noves formes de treball i organització més justes d'interès col·lectiu, com les cooperatives, les assemblees de barri, els espais... O també haver de defensar-se dels interessos dels propietaris fent vagues, sobreviure en refugis en moments d'atacs, com la mateixa Guerra Civil i fets naturals com inundacions, o moments de rauxa o alegria aconseguint algunes dels seus objectius, com espais per als i les joves, llocs d'assemblea i socials (Centre Social, Casal Independentista, Can Vies entre molts més). O altres factors, com les activitats educatives dels escoltes, esplais entre altres.

Els textos són variats, però de llocs diferents, la majoria són del llibre Entre Sants i Sans o de la web revolucionària Barri.Sants on un amic, l'Agus, ho dorogeix i de tant en tant li agafo alguns escrits. Això ho vaig explicar en un moment de l'entrevista però ja em va dir la Maria que algunes coses les retallen per cabre-hi tot. És una pena, ja que podria haver tingut mèrit.

De fet, clicant al link de sobre, hi trobareu el vídeo i podreu sentir alguns comentaris sobre el bloc.

2 comentaris:

Red Zeppelin D3 ha dit...

Hei

Red Zeppelin D3 ha dit...

A veure si agrada el vídeo però l'Agus segur que l'ha fet millor que jo.