dijous, 30 de juliol del 2009

Memòria cooperativa. El somni de la cooperació social

Per als qui no vam tenir temps o ens vam despistar en veure l'exposició sobre el cooperativisme a Sants, ens ha arribat una nova oportunitat. Se'ns ha adjuntat l'explicació sobre l'exposició que han redactat els propis autors.
Després de la presentació, el passat 4 de juliol, a Cotxeres de Sants, "Memòria Cooperativa" inicia el seu viatge pels espais socials del barri. Amb l'objectiu de difondre el bagatge cooperatiu de Sants i promoure el cooperativisme en l'actualitat, hem seleccionat part de l'exposició per a que pugui ser visitada des del 22 de juliol fins el 30 de setembre a la Biblioteca de Sants.

Per qüestions d'espai, no sembla que no s'ha pogut montar tota i s'han seleccionat alguns plafons: -El Sants Industrial. Vida obrera i conflictivitat social- Memòria cooperativa a Sants (1887-1939)- l'Empar Obrer- Model del segle XX- la Lleialtat Santsenca- la Redemptora- Micaela Chalmeta.

Aquesta selecció deixa de banda els orígens cooperatius internacionals i la història de les cooperatives a Catalunya, i es centra en els aspectes més locals- amb el fet significatiu de trobar-se a l'edifici del Vapor Vell, protagonista de part de la mateixa exposició.

Respecte les cooperatives de consum històriques, s'han seleccionat l'Emprar Obrer - embrió de la Popular Santsenca, del carrer Premià-, la cooperativa obrera Model segle XX, l'edifici de la qual encara es manté a la cantonada del carrer Alcolea amb Violant d'Hongria, i la Lleialtat Santsenca, del carrer Olzinelles avui tapiada, propietat de l'Ajuntament i a l'espera de nous usos socials i autogestionats pel barri. De les de producció, s'ha escollit la Redemptora, la rajolera solidàeria de Collblanc i, finalment, s'hi ha montat també el plafó sobre la Micaela Chalmeta, cooperativista del barri, feminista i socialista del primer terç del segle XX.

Esperem que en aquest tast es difongui la memòria de les experiències de cooperació i emancipació social creades pels i les treballadores del barri del segle passat, i així contribuïm a la reivindicació d'un imaginari cooperativista que promogui noves experiències per als dies d'avui.

Biblioteca Vapor Vell, Ptge Vapor Vell, 1 bxs

2 comentaris:

Jordi Bonvehí i Castanyer ha dit...

Joan podries integrar al nou espai creat per Dani Cortijo: Barcelonasfera.

http://www.barcelonasfera.blogspot.com

Red Zeppelin D3 ha dit...

Aviat ho faré. Si més no, ara mateix.