dimecres, 30 de setembre del 2009

El mercat de Sants

Durant molts anys, abans que Sants tingués mercat fix, els venedors del barri es podien trobar al llarg del carrer Sant Crist, que era un de les principals vies del municipi, el camí reial. Però aquest petit mercat improvisat es va quedar petit quan, fruit de l'arribada de les fàbriques, Sants va multiplicar la seva població.
Pocs anys després de la posada en funcionament del Vapor Vell i l'Espanya Industrial Sants va tenir el seu primer mercat. Aquest primer mercat es va situar a la plaça Osca, que tot just començava a urbanitzar-se per acollir la primera immigració de Sants.
L'any 1864 al mercat de la plaça Osca es va inaugurar un cobert metàl·lic permanent. El mercat creixia, arribant a la xifra de 543 parades als primers anys del segle XX. En aquell moment el Mercat de Sants era un dels mercats més grans de la ciutat de Barcelona, superat tan sols pels grans mercats de la ciutat.
Aviat el mercat es va quedar petit i la seva activitat, que s'estenia per tots els carrers dels voltants, va començar a resultar molt molesta. Així l'any 1892 seixanta-cinc veïns van demanar a l'Ajuntament de Sants que comprés uns terrenys a l'Hort Nou, on hi havia un mas i uns safreigs. Finalment, l'ajuntament santsenc va comprar i adquirir els terrenys i va encarregar un projecte a l'arquitecte municipal, Jaume Gustà i Bondia, autor d'alguns dels edificis municipals de Sants, com l'Alcaldia o el Cementiri.
Però l'any 1897, Sants va ser agregat a Barcelona i els plans de l'antic ajuntament santsenc, que de fet estaven aturats, no es van realitzar mai. El consistori barceloní va encarregar un nou projecte, en aquest cas a Pere Falqués i Urpí. Tot aquest canvi de projectes i els tramits administratius posteriors van fer endarrerir l'inici de les obres.

Durant un llarg període de temps els veïns del barri van seguir patint els inconvenients del mercat de la plaça Osca, fins que finalment l'any 1913 l'alcalde de Barcelona va inaugurar el nou mercat.

Els santsencs que van assistir a la inauguració van descobrir un edifici d'inspiració modernista, rectangular, d'estructura metàl·lica i tancament d'obra vista, amb la teulada i façana de ceràmica i maó. A les portes del mercat també es van incorporar uns grans escuts de la ciutat que recordaven a tothom que ja no eren un poble independent, sinó un barri més de Barcelona.
Avui, noranta-sis anys després de la inauguració el Mercat haurà d'afrontar noves etapes de provisionalitat amb la incertesa de saber com serà quan es tornin a obrir les seves portes. De moment, potser el millor sigui fer una darrera volta pel seu interior i recordar-lo tal i com és ara.

6 comentaris:

Lina ha dit...

Quina meravella, Joan! Trobo fascinant el teu bloc i el passat al que ens transporta.

Ara visc a tocar de la Plaça d'Osca, i desconeixia aquesta part de la meva vida santsenca. Jo sóc nascuda a la Bordeta. Vaig llegir no recordo ara ben bé on, que aquesta carretera coincidia amb la Via Augusta Romana. M'ho podries confirmar?

Vaig a continuar llegint els teus articles tant i tant interessants. Ah, i gràcies pel servei que dones a tots els qui ens interessem pel nostre poble.

Cordialment,

Red Zeppelin D3 ha dit...

Sí, això sembla. De fet, era una branca de la Via Augusta que sortia de la principal i passava pel litoral a través del Maresme; sortint de Barcelona, anava cap a Samts i després ja anava cap a dins i tornva a connectar. En anar a l'interior, també es desviava una altra via cap al mar.

Lina ha dit...

Gràcies, Joan. Ara tot just em sembla recordar que vaig fer una cerca amb el nom de Via Augusta, i és allí on vaig trobar aquesta informació.

Et felicito pel blog. Voldria incloure'l al meu Facebook. Ara miraré a veure si me'n surto.

Red Zeppelin D3 ha dit...

Si pogués faria més vídeos sobre la història de Sants i alguns llocs, però el problema és que no tinc càmara ni hòsties d'aquestes. Però seria una bona feina.

Red Zeppelin D3 ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Red Zeppelin D3 ha dit...

Lina, et deia que si pogués intentaré penjar algun video sobre la història de Sants.