divendres, 4 de setembre del 2009

Llista de cooperatives de Sants


Des del final del segle XIX, el cooperativisme que es difondria entre les veïnes i veïns dels nostres barris, com Sants. Aquesta activitat crearia noves formes de treball col·lectiu i autogestionat i possibilitaria comprar productes a preus més econòmics. Molt aviat s'obririen noves cooperatives amb finalitats molt diverses relacionades amb l'alimentació, la fabricació d'objectes materials o fins i tot les mutualitats per la vellesa o malalties no havent-hi seguretat social ni jubilació.
De fet esdevindria una manera de crear una nova societat més justa i igualitària, més enllà dels abusos i la precarietat del capitalisme industrial.

* Cooperativa L'Económica de Sants: Aquesta fou una de les cooperatives més antigues del barri. Tot i que no sabem la data de fundació, se sap que va arribar fins al 1877.

* Cooperativa de Producció La Redemptora: Situada al carrer Rius i Carrió. Formada per obrers rajolers anarquistes que havien treballat al camp. Tenia una bòbila de producció de rajoles.

* La Formiga Obrera: Es trobava al carrer Galileu nº 40 i va funcionar entre el 1895 i el 1918. En un temps va ser la sucursal nº 3 de la Flor de Maig.

* La Model del Segle XIX: Estava al carrer Sant Francesc 16.

* La Model del Segle XX: Es va trobar al nº 7 del carrer Rajolers. Anteriorment es va trobar al carrer Cerdanyola i posteriorment a Violant d'Hongria. Va ser activa del 1903 fins el 1928.

* L'Empar Obrer: Del 1909 al 1939 la vam poder trobar al carrer Premià 13-15. L'actual edifici encara és el mateix.

* Cooperativa Obrera de Cadiraires: Aquesta cooperativa es va trobar al carrer Riego 41, i va estar activa entre el 1928 i 1929.

* Cooperativa Obrera Fabricació mecànica de Baules i embalatges: Aquesta cooperativa es va trobar al carrer Galileu 128. Va estar activa des del 1935, però no sabem quan va desaparèixer.

* Cooperativa Nova Activitat Obrera: Aquesta cooperativa es va trobar al carrer Jocs Florals 118-120. Tot i no sabem quan es va obrir i desaparèixer. Sabem que el 1932 era activa.

* La Lleialtat Santsenca: Situada al carrer Olzinelles 31, on posteriorment es va instal·lar la Sala Bahía. Va funcionar del 1892 al 1936.

* Cooperativa Producció de Cartrons: Aquesta cooperativa estava situada al carrer Melcior de Palau 26-28-30. Sembla que es va obrir l'any 1933 però no es coneix l'any en què va deixar de funcionar.

* Cooperativa La Nova Obrera: Coneguda també com la Nova de Sants. Es va trobar al carrer Sant Crist 37-39 i al carrer Guadiana 22.

* Societat Cooperativa Agrupació Vidriera: Aquesta cooperativa del vidre va estar en funcionament del 1932 al 1992. Es va trobar al carrer Gayarre 59, on hi ha l'actual Plaça Vidriera.


La majoria de dades les he pogut aconseguir a través d'un mapa sobre la història de Sants, o de les webs sants.coop o l'exposició sobre el cooperativisme a la biblioteca Vapor Vell o un article escrit per la historiadora Dolors Marín. En cas que algú trobi més informació sobre altres cooperatives que estiguessin al barri, estaria bé que me l'envïi a historiessantsenques@gmail.com. Vull recollir tota la informació possible sobre les cooperatives de Sants, la Bordeta i Hostafrancs.

3 comentaris:

Agus Giralt ha dit...

Quan pugui t'envio la informació que tinc de les cooperatives.

De fet el que tinc és el que apareix a la exposició de la Biblioteca.

Una abraçada!

Red Zeppelin D3 ha dit...

Aleshores, ja me l'enviaràs. Per cert, t'he copiat lo del mercat de Sants i hi he afegit una foto.

Red Zeppelin D3 ha dit...

Ja has vist que he agafat el text del mercat de Sants amb una foto. A veure què et sembla? Ja em diràs.