divendres, 10 de juliol de 2009

Cronologia històrica de Sants (segles XX-XXI).

* 1907: Atemptat contra Cambó a Consell de Cent amb Carretera.

* 1908: Inauguració del Velodrom de la Farga

* 1909: Es funda al carrer Premià la Cooperativa L'Empar Obrer

* 26 de juliol: S'inicia la Setmana Tràgica, Maria Llopis Bages, "La Quaranta Cèntims" , serà detinguda i condemnada a mort per piquets que organitzà. Finalment es va poder salvar de la condemna sent exiliada a perpetuitat.

* 1912: Detinguda Enriqueta Martí, "La Vampira de Barcelona" pels seus crims als infants. Antiga veïna de la Bordeta, fou coneguda al barri com la Mala Dona.
* Aparició de l'estació de Magòria, d'on hi sortiria el carrilet cap a les mines del Berguedà.

* 1914: S'inicien les obres per realitzar l'Exposició Universal.

* 1818: Té lloc el congrés de Sants, on es reorganitza la CNT

* 1922: Fruit de la fusió dels clubs: l'Internacional FC, Centre d'Esports de Sants, el Club Ciclista del Nou Velòdrom de Sants i el Velo Club Esportiu neix la Unió Esportiva de Sants.

* 1923: Les mobilitzacions ciutadanes aconsegeuixen que les vies del tren a l'arribada de Sants, siguin en part soterrades. Tot i que posteriorment les obres s'eternitzessin.

* 1924: Barcelona annexionà a la riba del Llobregat terrenys de l'Hospitalet i el Prat. Amb aquests i juntament amb tota la Marina de Sants hi havia el projecte de fer un port franc per a Barcelona. El projecte fou un fracàs, però tot i això els terrenys no foren retornats, sent l'origen de la Zona Franca.

* 1926: Arriba la primera línia de metro, coneguda com a Transversal. Vindria de Plaça Catalunya fins a Hostafrancs, Sants, Mercat Nou i Bordeta. Seria només per interès de la burgesia, per portar-la a l'Exposició de Plaça Espanya. Serà la futura línia 1.


* 1927: S'edifica al carrer Rosés la Casa Gran, el primer bloc de pisos modern per a obrers del barri de Sants. Obra de Modest Feu.


* 1929: Exposició Universal i urbanització del Paral·lel


* 1931: Es funda Esquerra Republicana de Catalunya a l'Ateneu Republicà del carrer Cros


* 1933: Es crea l'Agrupació Femenina de l'Empar Obrer

* 1936: S'inaugura la nova estació de Sants, tot i que les obres no finalitzaren fins el 1944

* Juliol : Es preparen les Olimpíades Populars i diversos ateneus i entitats de Sants en participen: Ateneu Enciclopèdic de Sants, Ateneu Marxista, Acció Catalana Republicana, USC, Joventut Unificada, PCC, Centre d'Esquerra d'Hostafrancs, Unió Esportiva de Sants, Centre Ciclista Santsenc, Centre Excursionista Atlant, Avenç Republicà, Xics Futbol Club, Partit Esquerra de l'Eixample.

* 19 de juliol: Amb l'aixecament feixista, s'inicia la revolució. A Sants es crema Santa Maria de Sants, Can Santomà i Can Catà.

* 1939: L'Empar Obrer és absorbida com a sucursal de la Flor de Maig.

* 1941: Festival de les Joventuts Hitlerianes a l'Espanya Industrial.


* 1947: Un bon grup de persones lligades al mercat de Sants i veïns del carrer Sant Jordi funden la Societat Esportiva Mercat Nou.

- La cooperativa l'Empar Obrer passa a denominar-se la Popular Santsenca.


* 1951: Vaga de tramvies. Josep Martia D'Albert i Despujol, amb de l'Espanya Industrial i alcalde de la ciutat, dimiteix del seu carrec.

* 1864: Es funda el sindicat Comissions Obreres a la Parròquiia de Sant Medir.

* 1969: S'inicien les obres de l'estació de Sants.

* 1971: Inundacions a la Bordeta. Aiguats que afectaren al carrer Percerises i el camí de la Cadena, on s'hi crearien greus incidents: es malmeteren uns 21 vehicles, s'inunden pisos i obliga a marxar unes famílies.
* Creació de la Companyia Elèctrica Dharma: grup de rock creat pels germans Fortuny i Carles Vidal. Combinarien el jazz-rock amb els sons autòctons i tribals, amb un estil propi. Uns anys més tard moriria el guitarrista i compositor, Esteve Fortuny tocant en directe per una hemorràgia cerebral. Gràcies a ell, aquesta música es difondria arreu del món.


* 1972: El Centre Social de Sants és legalitzat.


* 1974: Protestes veïnals contra els gasos als refugis de plaça la Farga.


* 1979: Les reivindicacions populars aconsegueixen que espais com l'Espanya Industrial, Cotxeres, el Casinet ( a Sants i Hostafrancs) i Can Sabaté, Can Ferreró i la Bàscula (a Zona Franca) passin a ser espais públics per esdevenir equipaments o parcs.

* 30 d'octubre: S'inaugura la nova estació de Sants.

* 1982: El papa visita Barcelona. La visita desencadena protestes per part del feminisme. Tot finalitza amb un procés obert contra una dona de Sants.


* 1984: La frontera entre els antics municipis de Sants i Les Corts passa d'estar entre l'eix de travessera de les Corts i Marquès de Setmenat a l'avinguda de Madrid.

* 1985: Mor Esteve Fortuny, guitarrista de l'Elèctrica Dharma, actuant a Cardedeu. És causada per una hemorràgia cerebral.


* 1991: Obertura del casal independentista Jaume Compte al carrer Premià. Un espai assembleari creat per l'MDT i les JIR per difondre les idees de l'EI.


* 1994: S'inaugura el passeig de Sant Antoni.

* 1997: S'obra el CSOA Can Vies. Centre assembleari amb activitats alternatives pels i les joves del barri.

* 2004: Es crea la divisió administrativa del "Barri de Sants-Badal".
* Agost: Desallotjament de la Hamsa (casa ocupada) pels mossos d'esquadra i la guàrdia urbana.

* 2008: Arribada definitiva del TAV a l'estació de Sants. Els treballadors i veïns del barri es manifesten en contra per l'elitizació del transport i un pla urbanístic especulatiu per habitatges dormitori.