dimecres, 11 de febrer del 2009

Inundacions el 1971

L'any 1971, unes fortes tempestes van produïr greus inundacions.als carrers de la Bordeta. Aquest fet, que era bastant habitual al barri, en aquests moments va tenir una especial virulència. Les inundacions van problemes i desperfectes diversos, alguns de molt greus com explicarem més endavant. En aquell moment, el xàfeg va afectar fins i tot al jardí de l'Amadeu Oller, capellà de Sant Medir.

El problema més greu, en aquest moment, va afectar al col·lector del carrer Parcerises on, per les obres del Cinturó, s'havia obert una rasa de feia temps. L'aigua dels xàfecs hi va entrar de forma constant, començant a arrossegar els vehicles i d'altres objectes cap a dins. En total, hi acabarien malmesos uns 21 vehicles.

Les aigües també s'escamparien pel camí de la Cadena, que començava al punt on hi havia la rasa; i la situació es va anar agreujant, ja que les parets de les cases i les barraques que hi havia al camí, no van resistir. Per aquest motiu, moltes cases i barraques van acabar plenament inundades.

Unes 15 famílies ho van perdre tot només en una nit i van acabar al carrer. Alguns veïns que hi portaven vivint més de 40 anys, se'ls va fer sortir a través de les finestres i el sostre, sense que aquestes cases i barraques tinguin condicions sanitàries i higièniques adequades.

Molts dels llogaters, abans que ningú utilizés l'anglicisme "moobing" van patir un fort assetjament immobiliari. El tema del lloguer els va portar a una inestabilitat quotidiana. Els propietaris només esperaven en revaloritzar els espais acabats del Cinturó de Ronda i, d'altra banda, cobrir les vies dels carrilets. D'aquesta manera, es va iniciar un pla especulatiu en treure els residents i aprofitant les plusvàlues d'uns terrenys situats a l'entrada de Barcelona. Els resultats d'aquestes polítiques especulatives encara es pateixen.

Però, tornant al tema de les inundacions, podriem explicar que les famílies sense allotjament, foren derivades per l'alcalde a la Junta Municipal i la Comisseria de Beneficiència, on tan sols els van oferir una plaça en un alberg.

Tres anys més tard, el camí de la Cadena seguiria en les mateixes condicions i sense arreglar. L'única reforma que es va fer fou només cobrir la rasa de Parcerises.

5 comentaris:

Red Zeppelin D3 ha dit...

Agus, ja en tinc un altre. Jordi, ja em diràs si t'afgrada l'últim!!!
Joan

Red Zeppelin D3 ha dit...

Bé, segueixo per aquí...

Red Zeppelin D3 ha dit...

Demà em fan l'entrevista del bloc.

Red Zeppelin D3 ha dit...

aVUIAT SURT KL'ENTREVISTA.

Red Zeppelin D3 ha dit...

Agus, al final, he reconstruït l'article de les inundacions a la Bordeta. Em semblava més coherent la teva versió.
A part, ara esperaré un temps a treure'n algun altre, ja que he d'acabar feina d'Història d'Àfrica i altres assignatures, ok?
Una abraçada